Foto: DSB

Er du forberedt? Slik styrker du din egenberedskap

I mai 2024 ble rådene om egenberedskap oppdatert, og under Egenberedskapsuka i slutten av oktober sendes en ny brosjyre ut til alle husstander i Norge. Brosjyren inneholder konkrete tips til hvordan du kan forberede deg på en krise og klare deg selv i minst én uke.

Hvorfor egenberedskap?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at flest mulig er i stand til å klare seg selv i én uke ved kriser. Grunnen er at kommuner og nødetater må prioritere dem som ikke klarer seg uten hjelp. Ved å være forberedt selv, hjelper du til med å sikre at de som trenger det mest, får hjelp først.

Hva er nytt i rådene for 2024?

Sammenlignet med rådene som kom i 2018, er det noen viktige endringer:

  • Du bør nå være forberedt på å klare deg i én uke, ikke bare tre dager.
  • Det er lagt til flere temaer, som felles egenberedskap og psykisk helse under kriser.
  • Rådene er mer detaljerte når det gjelder hvordan du kan skaffe deg pålitelig informasjon og hva du kan gjøre dersom du må forlate hjemmet i en krisesituasjon.

Hva kan skje – og hva betyr det for deg?

Vi lever i en verden med flere utfordringer, som klimaendringer, krig og digitale trusler. Strømbrudd, vannmangel og bortfall av mobilnett kan skje av mange grunner, og da er det viktig å ha tatt noen enkle grep for å klare seg i en krise.

Hvordan kan du forberede deg?

Tenk gjennom dine egne behov og hvordan du kan dekke dem hvis vanlige tjenester som strøm, vann og transport ikke er tilgjengelige. For eksempel:

Drikkevann: Det anbefales å lagre 20 liter vann per person. Selv om det kan være vanskelig for dem som bor i små leiligheter, kan man lagre vann i mindre flasker som tar mindre plass.

Mat: Ha litt ekstra mat som du vanligvis spiser, og som kan oppbevares uten kjøleskap. Tenk også på hva du kan dele med naboer eller venner.

Varme: Hvis strømmen forsvinner på vinteren, kan det bli vanskelig å holde varmen. Har du ikke en alternativ oppvarmingskilde, vurder om du kan bo hos noen som har, eller avtal med naboer om å dele ressurser.

Samarbeid og fellesskap – vi er sterkere sammen

Samarbeid med familie, venner og naboer er viktig. Kanskje kan noen hjelpe deg med å skaffe nødvendig utstyr, eller du kan bidra med noe annet som varme klær, mat eller tilgang til informasjon.

Vi anbefaler at du tenker på hvem som kan trenge din hjelp, og hvem du kan få hjelp av i en krise. Dette er spesielt viktig for personer som kan være sårbare i en krise, som eldre, personer med funksjonsnedsettelser eller de som ikke har et stort nettverk rundt seg.

Egenberedskap på flere språk

For å sikre at så mange som mulig får tilgang til informasjonen, er brosjyren tilgjengelig på 28 ulike språk, inkludert bokmål, nynorsk og samiske språk. Det finnes også videoer med tegnspråktolk og undertekster.

Små tiltak kan utgjøre en stor forskjell

Å være forberedt på kriser trenger ikke å være dyrt eller vanskelig. Begynn med enkle tiltak, som å ha litt ekstra vann og mat hjemme, og sjekk at du har varme klær tilgjengelig. Hvis alle bidrar litt, blir samfunnet vårt bedre rustet til å håndtere kriser.

Husk at noen forberedelser er mye bedre enn ingen, og at ved å være forberedt, bidrar du til å styrke både din egen og Norges beredskap.

Les mer om egenberedskap på sikkerhverdag.no.

Du kan se video på tegnspråk om beredskap på denne siden.